Ga naar de inhoud

Aan het gemeentebestuur van Dordrecht

Maak parkeren mogelijk bij de ingang van

de begraafplaats van Dubbeldam aan de Zuidendijk

Gebruik een stukje van de vijver om 29 of meer auto’s te kunnen parkeren.

  • De looproute vanaf het aangewezen parkeerterrein aan de Schenkeldijk naar de begraafplaats gaat langs een drukke weg zonder voetpad, bevat een flinke klim en passeert een niet op voetgangers ingerichte complexe kruising. Is zonder meer onaangenaam en niet geschikt voor ouderen en mensen slecht ter been.
  • Ouderen, vaak met rollator, afzetten dichtbij de begraafplaats verloopt chaotisch. Weinig ruimte, auto’s die komen en gaan. Wie daarna gaat parkeren, moet de passagiers zonder hulp achterlaten, het verbreekt verbondenheid. Dat geeft een slecht gevoel. Later wordt dat nog versterkt bij het parkeerterrein aan de Schenkeldijk. Dat ziet er desolaat uit en enige relatie met de begraafplaats is ver te zoeken.
  • Een begraafplaats, en zeker een erebegraafplaats W.O 2, moet een bezoekersvriendelijke uitstraling hebben. De nagedachtenis aan hen die daar een laatste rustplaats kregen vraagt om waardigheid. Op de Essenhof is daar veel aandacht aan besteed. De begraafplaats van Dubbeldam is een stiefkindje van Dordrecht. Een eigen parkeerplaats zal de status ervan duidelijk verbeteren.
parkeerruimte voor 29 auto’s
te gebruiken stukje van de vijver

Deze oproep is geplaatst door Kees Slager te Dordrecht begin 2020 en is 83 keer ondertekend. Aan de wethouder is een lijst overhandigd met gegevens en opmerkingen van de ondertekenaars.

November 2021 is toegezegd dat naast de heg bij de ingang er 4 parkeerplaatsen komen. Zie ook pagina 27 in dit artikel in Dordt Centraal. Inmiddels is nu een deel van de Zuidendijk eenrichtingsverkeer gemaakt om daar te parkeren. Maar ook dat geeft geen goede looproute en parkeren moet via een niet te nemen bocht van 180 graden. Knullige oplossing. Het kan eenvoudig beter: Verkort de looproute (tot 230 m) vanaf het parkeerterrein naar de begraafplaats via gemeentegrond.

Na herhaald aandringen om een oplossing wordt nu, eind mei 2024, één invalidenparkeerplaats aangelegd, niet vier.

De komende paar jaar is er een grote renovatie gaande van de begraafplaats. Het zou de gemeente sieren, als teken van goed en betrouwbaar bestuur, om daarbij alsnog te zorgen voor een bij de begraafplaats passende parkeergelegenheid.

Reageren? Mail naar: simpelkees@gmail.com

Aandachtspunten

  • WATEROPVANG. De parkeerplaats verkleint het oppervlak voor wateropvang gelegen tussen Stevensweg, Oudendijk, Zuidendijk en Sterrenburg 1 met 1 %. Dit laat het waterplan van Dordrecht 2009-2015 ruimschoots toe.
  • AANKLEDING. Aan de achterzijde van de parkeerplaats een aflopende oever met een groene haag maken. Dat ziet er vanaf de openbare weg goed uit en de parkeerplaats blijft onzichtbaar.
Erebegraafplaats slachtoffers tweede wereldoorlog, de oudste van Nederland

terug naar simpelkees.nl

contact: mailto:kees@simpelkees.nl